Skip to main content
Domovská stránka » Podnikání » ČLFA: ZÁJEM O OPERATIVNÍ LEASING PŘI FINANCOVÁNÍ OSOBNÍCH AUT ROSTE
ADVERTORIAL

Přesně polovina nových osobních vozů financovaných členskými společnostmi České leasingové a finanční asociace (ČLFA) byla loni pořízena s využitím operativního leasingu. Meziročně obliba tohoto produktu vzrostla o 6 %. Dominantní postavení v rámci operativního leasingu upevňuje tzv. full-service.

„Rostoucí obliba operativního leasingu je logická. Proč by měl podnikatel, a ve stále větší míře i běžný občan, vynakládat horentní jednorázové sumy za nákup vlastního vozidla? Proč by se měl starat o nejvýhodnější pojištění, silniční daň, výměnu oleje, nákup dálniční známky, výměnu pneumatik nebo technickou kontrolu? Není lepší tento čas věnovat rozvoji svého podnikání, rodině či vlastním koníčkům? Je to lepší. Rok od roku tak pozorujeme, jak roste počet motoristů, kteří jen chtějí řídit a vše ostatní přenechávají na profesionálech,“ uvedl Pavel Fořt, člen představenstva ČLFA. V rámci zmíněné asociace tak financování osobních automobilů formou operativního leasingu loni překročilo 21 miliard korun.

Pravděpodobně jste již viděli konkrétní nabídku na operativní leasing nového vozu a možná jste si v té souvislosti položili otázku: „Jak je možné, že při poměrně vysoké pořizovací ceně vozu je měsíční splátka operativního leasingu tak nízká?“ Hlavní důvody jsou dva. Jednak splátka operativního leasingu vychází z výrazných množstevních slev, které se vztahují jak k samotné ceně vozu, tak i k cenám pojištění, servisních služeb nebo pneumatik. Leasingové společnosti mají podmínky, na které běžný zákazník nikdy nedosáhne.

Zdroj: Adobe Stock

Druhým důvodem je, že splátky operativního leasingu obvykle nepokrývají celou hodnotu financovaného předmětu, ale jen rozdíl mezi pořizovací a tzv. zůstatkovou hodnotu, tedy cenou vozu po skončení operativního leasingu.

Stále větší oblibě v rámci operativního leasingu se těší full-service na který nyní připadá téměř 70 % uzavřených smluv. V tomto případě zákazník platí jen fixní měsíční splátky. Ty zahrnují vše ostatní od servisu auta, pojištění, asistence, STK, dálniční známky až například po náhradní vozidlo v případě poruchy. Zákazník tedy platí jen pohonné hmoty a provozní kapaliny.

Popularita tohoto modelu financování stoupá i díky postupující elektrifikaci vozových parků, na kterou se české společnosti postupně zaměřují. Pro mnohé z nich je operativní leasing atraktivní možností, jak se vypořádat s vyššími pořizovacími náklady těchto vozidel. V minulém roce představoval operativní leasing 43 % nově uzavřených smluv na nákup elektrických osobních a užitkových vozů v rámci ČLFA.

Next article