Skip to main content
Domovská stránka » Cirkulární ekonomika » PEVNĚ DRŽÍ, IZOLUJE A ŠETŘÍ. ANO, PAPÍR!
ADVERTORIAL

Papír je skvělý materiál a leckdo ani neví, co vše zvládne. Proto vám představíme několik speciálních aplikací. Všechny jsou trvale udržitelné, recyklovatelné a biodegradovatelné, tedy plně cirkulární. A to ne proto, že by to přikazovalo nějaké nařízení, ale proto, že si to žádají sami spotřebitelé.

Nebude to nikdo jiný než nejmladší generace, tedy naše děti. Pro ně je totiž chovaní v souladu s přírodou přirozené a právě ony budou nejsilnějšími influencery a zároveň velkou kupní silou. Proto mají obaly z papíru zaručenou budoucnost.

Zdroj: archiv Smurfit Kappa

Prvotřídní hovězí z českých farem vám až domů doručí pánové z Butcher Base. A obal, jenž zajistí ochranu i tepelnou izolaci, je vyroben z papíru a přírodních vláken, která snižují uhlíkovou stopu obalu. Box konkrétně tvoří vlnitá lepenka a voština, která zajistí bezpečné tepelné podmínky pro přepravu masa. Krabice je navržena tak, aby zabalení bylo co nejrychlejší a na druhém konci se do ní zákazník snadno dostal. Digitální potisk je kvalitní a v tomto případě klade důraz na jednoduchost. Butcher Base se inspirovali u firmy Alaskan Fisherman, která v krabici s voštinovou izolací posílá zákazníkům mražené ryby.

Prémiové české hovězí Butcher Base v obalu s termoregulační funkcí; zdroj: archiv Smurfit Kappa

Jistě, ale ne z multipacku baleného do strečové fólie, to už jsme překonali. Hitem je nyní patentovaný odnosný obal TopClip z vlnité lepenky, který jednak neobsahuje žádné lepidlo a šetří 30 % emisí CO2. Navíc hygienicky zakrývá vršek plechovek, a brání tak nechtěné kontaminaci místa, ze kterého pijete. Plechovky z TopClipu nevypadnou, snadno se vyndávají a díky odnosným otvorům i nosí. Třeba na grilování hovězího. Tyto obaly implementovaly již pivovary Svijany a Clock a pro své mixované alkoholické nápoje je používá i destilérka Stock.

Hlavními výhodami BiB (Bag-In-Box) jsou bariérová funkce sáčku, skvělý uzávěr Vitop a úspory při přepravě. Přepravujete totiž jen produkt, ne vzduch kolem hrdla či madla plastové lahve v případě detergentu. Právě gely a aviváže na praní balí do BiB česká firma Qalt Rakovník. Díky přechodu z plastových lahví ušetřila 80 % na skladování a 54 % na dopravě. Navíc snížila množství používaného plastu o 70 %.

V BiB je jedna čerstvá novinka, a to ventil Vitop Uno. Jedná se o uzávěr, ze kterého už nemusíte odloupnout kus plastu, aby se aktivoval. Ochranná pečeť je již součástí, a jakmile použijete uzávěr poprvé, pečeť se poruší a uzávěr zůstává v jednom kuse. Stejně jako je to požadováno u víček na PET lahvích.

Inovovaný uzávěr Vitop Uno; zdroj: archiv Smurfit Kappa

Představujeme dvě čerstvé novinky na poli udržitelných inovací s využitím papíru – Paper Pallet Wrap a AquaStop.

AquaStop™ je plně recyklovatelná bariéra proti vlhkosti a kondenzaci aplikovaná na papír ještě před výrobou vlnité lepenky. Ideální využití nachází v oblasti přepravy mražených produktů či v odvětví ovoce a zeleniny, kde všude hrozí kondenzace či působení vlhkosti v dodavatelském řetězci.

Paper Pallet Wrap je náhrada fólie dnes běžně používané ke strečování palet při přepravě. Nahrazením plastové fólie papírem dochází k masivní úspoře emisí CO2, a především k mnohem větší šanci, že bude obalový materiál sesbírán a zrecyklován. Dle Eurostatu je totiž míra sběru i recyklace papíru výrazně vyšší než u plastu.

Chcete i vy ušetřit na obalech, a přesto mít obalové řešení, které šetří planetu? Neváhejte nás kontaktovat na našem webu. Podívejte se i na další úspěšné obaly a inspirujte se.

Next article