Skip to main content
Domovská stránka » Optimalizace businessu » KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST SE TÝKÁ VŠECH FIREM
ADVERTORIAL

Jaká je role kybernetické bezpečnosti v ICT a ICS systémech? Tuto otázku nám zodpověděli zakladatel CyberSecurityPlatform.cz Martin Konečný a Jiří Kasner, CEO společnosti COLSYS – AUTOMATIK, a. s., která se specializuje na zvyšování efektivity a bezpečnosti procesů ve firmách.

Martin Konečný

zakladatel CyberSecurityPlatform.cz

Jiří Kasner

CEO společnosti COLSYS – AUTOMATIK, a. s.

J. Kasner: Hlavní rozdíl spočívá v tom, co se chrání. Z hlediska bezpečnosti se v klasických IT firmách cílí zejména na data, zatímco v případě průmyslových odvětví na komoditu, která je hlavním předmětem podnikání firmy.

cyber safe
Zdroj: Adobe Stock

M. Konečný: V provozním světě mohou být dopady kybernetických útoků až na zdraví a v nejhorších případech i životy osob a mohou se projevit velmi rychle. V ICT světě bývá dopad útoků spíše finančního charakteru a obvykle nebývá tak rychle viditelný.

Firmy by neměly oddělovat bezpečnost v IT a provozních technologiích, ale vnímat ji jako celek.

M. Konečný: V první řadě bych firmám doporučil, aby identifikaci aktiv nepodceňovaly. Jakmile totiž firma neví, co zabezpečovat a co chránit, nemůže ani vědět, jaká existují skutečná rizika, a tím pádem jak jim přecházet. Co se týče procesů obnovení, u ICT systémů může být podstatně jednodušší než u provozního systému, protože tam může být nutné řešit nejen ztrátu dat, ale také pořízení nových zařízení (turbíny, čerpadla apod.).

kybernetická bezpečnost
Zdroj: Adobe Stock

J. Kasner: Rozhodně je vnímáme, většinou je to bohužel tak, že spolu tato oddělení příliš nespolupracují a často ani nemívají jasnější povědomí o tom, co druhé oddělení dělá, čímž se zásadně zvyšuje riziko napadení. Ideální míra spolupráce je tedy kooperace těchto oddělení na denní bázi. Firmy by neměly oddělovat bezpečnost v IT a provozních technologiích, ale vnímat ji jako celek.

J. Kasner: Ať už je řeč o velké firmě nebo malé firmě s dvaceti zaměstnanci, pokud nebude mít vyřešenou vnější a vnitřní bezpečnost, tak je jen otázkou času, kdy dojde ke kybernetickému útoku. Zabezpečení by tak měly řešit veškeré firmy a ostatně i jednotlivci. Role vedení firmy, které by mělo mít největší zájem na dostatečném zabezpečení, je v tomto směru zcela klíčová.

Next article